Ruokanurkkaus: Runebergin tortut

Runebergin tortut juhölistavat 5. helmikuuta Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää.

Ainekset 9 kpl 

150 g voita

3/4 dl sokeria

3/4 dl fariinisokeria

1 ½ kananmuna

2 1/4 dl vehnäjauhoja

1,1 dl mantelijauhetta

3/4 dl pipari- tai keksimuruja

1 ½ tl leivinjauhetta

½ tl kardemummaa

1,1 dl kuohukermaa

Tortun keskelle

½ dl vadelmamarmeladia (paistonkestävää)

Kostutukseen

3 rkl kuumaa vettä

1 ½ rkl sokeria

3 rkl punssia, konjakkia, mantelilikööriä tai mehua

Koristeluun Kuvahaun tulos haulle runebergin torttu

½ dl vadelmamarmeladia

1 ½ dl tomusokeria

10 g kylmää vettä

Valmistus: 6h 40 min

  1.  Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen muna samalla vatkaten.
  2. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.
  3. Annostele reilu puolet taikinasta voideltuihin ja korppujauhotettuihin runebergintorttuvuokiin tai muffinivuokiin. Laita 1/2 tl vadelmamarmeladia pienellä lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu  taikina päälle.
  4. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsiä.
  5. Jäähdytä hetken aikaa.
  6. Sekoita kuumaan veteen sokeri. Lisää likööri. Sekoita ja maista. Kostuta tortut valelemalla kostutuslientä tortuille. Anna maustua mielellään useita tunteja tai seuraavaan päivään ennen tarjoilua.
  7. Ota tortut pois vuoista. Laita vielä hiukan vadelmamarmeladia keskelle torttua. Sekoita tomusokeri ja vesi. Pursota se renkaaksi hillosilmän ympärille.

Tekijät: Matilda&Meiju

Lähde: Valio.fi