Tarua ja totta: Itäputouksen syksyn juttuja

image

Itäputouksen seikkailu Pohjoismaihin

Itäputouksessa alkoi Pohjoismaat-teema. Aluksi kaikki tekivät ajatuskartat omista seikkailijoista.  Ajatuskarttoihin kirjoitettiin tietoa seikkailijoista. Oppilaat harjoittelivat ihmisen mittasuhteita ja piirsivät omat seikkailijansa. Meidän seikkailijoiden nimet olivat Iina Lehto 9v. ja Janet Lehtonen 12v.

Aluksi seikkailijat lähtivät Ruotsiin. Oppilaat aloittivat projektin etsimällä tietoa Ruotsin kaupungeista ja matkakohteista. Oppilaille arvottiin tietty määrä rahaa matkaan heittämällä noppaa.

Seuraavaksi etsittiin matkustustapoja ja mietittiin missä seikkailija yöpyy ja keksittiin matkakohde. Sitten etsittiin tietoa matkakohteesta ja kirjoitettiin siitä yllin vihkoon.

Kuvittelimme olevamme seikkailijoita ja aloitimme seikkailijan oman matkapäiväkirjan kirjoittamisen. Matkapäiväkirjassa esiteltiin seikkailijat ja sinne liimattiin ajatuskartat.

Aloimme myös lukemaan ruotsalaisia lastenkirjoja. Me luemme esimerkiksi Marikkia ja Peppi Pitkätossua. Kun oli lukenut kirjan, piti kirjoittaa kirjaesittely matkapäiväkirjaan. Sama projekti tehdään myös muista Pohjoismaista.

Kirjoittanut:  Siiri ja Inka

Luokka: Itäputous

image

Retki Ateneumiin

Lähdimme luokan kanssa Ateneumiin katsomaan Tove Janssonin näyttelyä. Tove Jansson on suomalainen kirjailija ja taiteilija.

Ennen kun lähdimme, me piirsimme Muumi-hahmoja ja katsottiin ohjelma ”Tove ja meri”.

Ateneumissa oli paljon Muumi-hahmoja, pienoismalleja ja Tove Janssonin omakuvia. Näyttelyssä näimme myös alkuperäisiä hattivatteja ja meri-töitä sekä seurasimme Muumien kehitystä. Värikkäistä töistä tuli hyvä mieli.

Minea, Nia ja Hertta

Mitä ajatuksia Ateneumin Tove Jansson -näyttely herätti?

Tuulikki Pietilän pienoismallit olivat hienoja. Ne näyttivät aidoilta, huolellisesti tehdyiltä. Etenkin kaatunut puu vesiputouksen ylle oli erityisen hieno. Myös alkuperäinen muumitalo oli erilainen kuin nykyinen, sillä vain väri oli sama ja torni säilynyt. Tove Janssonin näyttely oli hyvä kuvaus hänen elämästään ja taiteestaan. Varsinkin uutta minulle oli Toven tohtorinmiekka.

Otto M.

image

Oma Muumi-tarina

Olipa kerran Muumipeikko, joka asui isossa sinisessä talossa. Ja siellä asui myös Muumimamma ja Muumipappa. Eräänä aamuna Muumipeikko heräsi kamalan kovaan huutoon. Muumipeikko meni katsomaan, mitä oli tapahtunut. Niiskuneidillä oli kannu päässä ja hän huusi: ”Apua! Apua! Auttakaa!”. Muumipeikko auttoi Niiskuneitiä ja Niiskuneiti sanoi: ”Kiitos, olet prinssini.” Ja he elivät onnellisina loppuun asti.

Margus J.